Erinomainen yleiskuva vakuutusalasta itseopiskeluna työnohessa
VTS on tenttimuotoinen perustutkinto, joka antaa erinomaisen yleiskuvan vakuutustoiminnasta ja eri vakuutuslajeista. Tutkinto perehdyttää kattavasti vakuuttamisen periaatteisiin, vakuutuslainsäädäntöön ja vakuutustoiminnan taloudelliseen merkitykseen, vakuutuspalvelujen markkinointiin sekä sosiaalivakuutuksen periaatteisiin ja muotoihin.
Tutkinto koostuu neljän yhteisen ja neljän valinnaisen aineen suorituksesta eli kahdeksasta tentistä ja se suoritetaan tehokkaasti ja joustavasti itseopiskeluna työn ohessa. Tentit suoritetaan verkkotentteinä ja tenttimateriaalit on sallittu tenttitilaisuuksissa toukokuusta 2018.
VTS kehittyy yhdessä alan ja asiantuntijaryhmien kanssa
FINVA on aktiivisesti kehittänyt VTS-tutkintoa yhdessä asiantuntijaryhmien kanssa.
”VTS-asiantuntijat seuraavat aktiivisesti vakuutusalan ja oman lajinsa muutoksia ja tarpeita. Tentit todentavat usein vaaditun osaamisen tason saavuttamisen lisäksi tiedon soveltamista ajankohtaisiin aiheisiin. Asiantuntijoiden paneutuminen tenttisuunnitteluun varmistaa monipuoliset tentit ja tasapuolisen osaamisen arvioinnin. Arvostamme asiantuntijoiden monipuolista ammattitaitoa suuresti,” sanoo Senior Program Manager Salla Närhinen.
Tutkinnossa keskeinen ja tärkeä rooli on myös vakuutusyhtiöiden edustajista koostuvalla vakuutustutkintolautakunnalla, joka valvoo ja seuraa vakuutustutkintotoimintaa.
VTS-asiantuntijoille ja vakuutustutkintolautakunnalle tehtiin marraskuussa kysely tutkinnon kehittämisestä Laurea ammattikorkeakoulun opiskelijoiden projektitiimin kanssa.
Kysely lähetettiin noin 80 VTS-asiantuntijalle ja siihen vastasi 45 % vastaanottajista. Laurean projektitiimiin kuuluivat opiskelijat Hani Abdullahi, Kalle Alander, Joonas Mansnér, Shukri Mohamud, Laura Mänkärlä ja Sissel Välinen. Projektipäällikkönä toimi Joonas Mansnér. FINVA teki vastaavanlaisen kyselyn asiakkaille kesäkuussa.
Kyselyn tuloksia ja tulevaisuuden näkymiä
Opiskelijoiden projektitiimi analysoi tulokset aineryhmittäin sekä teki myös kokonaisanalyysin. Kaiken kaikkiaan asiantuntijat ovat suuressa osassa kysymyksistä saman mielisiä keskenään. Suurin osa heistä pitää vakuutustutkinnon nykyistä vaativuustasoa sopivana. Tärkeänä he pitävät lisäksi, että tenttijät osaisivat soveltaa oppimaansa.
Asiantuntijoiden näkemys on, että VTS-tutkintoa pidetään tulevaisuudessakin arvostettuna perustutkintona. Tutkinnon uudistusta ja kehitystä pidetään tarpeellisena.
FINVAssa jatketaankin vakuutustutkinnon vahvistamista osaamisen mittaajana sekä tenttimisen sujuvoittamista. Vuoden 2018 aikana vakuutustutkinnon seuraava kehitysaskel on uuden tenttialustan käyttöönotto.